Kulturni dan “Idrijska čipka”

V spodnji galeriji si lahko ogledate utrinke s kulturnega dne. Zapis je prispeval Vasja Bizjak.

Čipka – z nitjo pisana zgodovina

V ponedeljek smo imeli kulturni dan z naslovom Idrijska čipka. Pričakoval sem, da bom izvedel veliko novega in zanimivega o idrijski čipki.

Iz šole smo se peš odpravili na grad Gewerkenegg, kjer smo si ogledali razstavo čipk. Kustosinja nas je vodila po razstavi in nam razložila od kod so čipke. V začetku je povedala, da so klekljarice prišle v Idrijo z rudarji, ki so tukaj kopal živosrebrno rudo.

Ogledali smo si tudi razstavljene čipke iz drugih držav kot so: Nemčija, Italija, Portugalska, Rusija … Na razstavi imajo tudi oblačila, katerih sestavni del so čipke. Tako smo si ogledali cerkvena oblačila, čipkaste ovratnike in ženske obleke. Poseben razstavni kos je klekljan prt, ki je bil izdelan za Titovo ženo Jovanko. Kustosinja nam je povedala, da so prt klekljarice izdelovale približno 2000 ur. Ob koncu našega obiska na gradu smo si ogledali animacijo o Melhiorci, ki je bila najstarejša znana prekupčevalka s čipkami in tihotapka z živim srebrom.

V drugem delu kulturnega dne smo v učilnici z belo tempero risali čipke na črn šeleshamer. Jaz sem risal z Vorancem, Dinom in Maticem. Za pomoč pri risanju smo lahko vzeli tudi že izdelane papirce in čipke.

Kulturni dan je bil zelo zanimiv i je več kot izpolnil moja pričakovanja.